ER IKKE DETTE SVINDEL?

ER IKKE DETTE SVINDEL?

Det er egentlig fortsatt mange energispørsmål å skrive om, men jeg klarte ikke å motstå fristelsen å ta med Ottar Brox’ tredjesideartikkel I Klassekampen i går – for de som normalt ikke leser KK. Artikkelen het «Rent-seeking?». Her viser Brox hvordan mange typer akkumulert rikdom baserer seg på økonomisk virksomhet som grenser til svindel, og som et sivilisert samfunn egentlig burde forby.

Han har forresten også med noen ord om energipolitikk, når han bl.a. viser til den person som tjhente mest i Norge i fjor, foran båke Spetalen, Gjelsten og Mohn. Han het Einar Aas, bor i Grimstad, tjente nesten en milliard på spekulasjon i norsk kraft. Han er en såkalt «trader» og tjener penger på å kjøpe kraft fra kraftselskapene når han tror kraftprisen er lav, og å selge krafta videre når prisen er høyere. Aas skaper ikke selv noen verdier, men utnytter de mulighetene det liberaliserte markedssystemet for omsetning av kraft åpner for.

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.