SENTERPARTIET OG NORSK ENERGIPOLITIKK

SENTERPARTIET OG NORSK ENERGIPOLITIKK

Jeg har kanskje brukt mye plass på denne FB-sida til å kritisere energipolitikken til det partiet jeg har stemt på i alle år. Det skyldes ikke at SV er stort verre enn andre partier, men heller at man – etter mitt syn – burde kunne kreve litt mer av et venstresosialistisk opposisjonsparti enn av andre partier: Partiets standpunkter og analyser burde være relatert til interessene til «folk flest» (arbeiderklassen, om man vil), og ikke til alt mulig annet rart – som overordnes det som burde være hovedsaken. Og norsk energi og norsk energipolitikk er, etter mitt syn, en av hovedsakene. Hvis SV på et tidligere tidspunkt hadde skjønt at man ikke bør tukle med norsk energipolitikk, og droppet alle sine misforståtte energitiltak som partiet trodde hadde noe med klimaet å gjøre, ville situasjonen kunne blitt helt annerledes enn de ble.

Men SV er ikke alene om en tanketom energipolitikk. Egentlig kan alle partier puttes i samme sekken med varer som har gått ut på dato. Senterpartiet er et av dem, og jeg synes det illustreres godt av et leserinnlegg som stortingsrepresentant Sandra Borch hadde i Nordlys i dag. Artikkelen het «Skal EU få energien vår»?, og ramser opp en del av de innvendingene mot ACER som avisene har vært fulle av den siste tida. Men i tillegg føyer hun til noen kraftsatser: «Det finnes ingen grense for hva regjeringen vil underkaste oss EU». «Taperne er norske forbrukere, norsk industri og det norske demokratiet». «Skal vi virkelig gi fra oss den politiske styringen over norsk energi i hendene på EU»? «Det er viktig med nasjonal styring over energien vår».

Hvorfor blir dette så hult?

Jo, av følgende grunner. Det var Senterpartiets statsråd i Syse-regjeringen, Eivind Reiten, som startet prosessen mot den energisituasjonen vi har i dag (liberalisering av kraftomsetning, eksportkabler m.m.), og Senterpartiet har seinere hatt energistasråden også i Stoltenbergs regjeringer, som har vedtatt de tre siste STORE kabelutbyggingene til EU. Senterpartiet har vært en varm tilhenger av de fleste vindkraftprosjekter og hadde også den energistatsråden som i sin tid hadde ansvaret for byggingen av monstermastene i Hardanger. Og i tillegg la Senterpartiets statsråd fram idéen om nye «smarte» strømmålere som skal besteme hva vi skal betale for strømmen. Budskapet hans – som gikk ut med fet skrift i alle media – sa nøyaktig det motsatte av hva som vil skje med strømprisen, og fortjener derfor å bli sitert ordrett – i sin helhet:

De «smarte» strømmålerne vil «bli «en vidunderkur mot høye strømregninger».

Jeg legger ikke ved Borchs artikkel – men en gammel video på tre minutter som også er Senterpartiets energihistorie i norsk politikk.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.