ACER-PROBLEMET – EU/EØS-AVTALEN I KOMBINASJON MED NYE EKSPORTKABLER

ACER-PROBLEMET – EU/EØS-AVTALEN I KOMBINASJON MED NYE EKSPORTKABLER

Debatten om ACER kom dessverre ut av kurs de siste ukene før avstemningen i Stortinget – Barth Eide og Søviknes klarte å få diskusjonen dit de ville. De hevdet – helt korrekt – at det er en misforståelse at ACER har noe direkte med bygging av eksportkabler og med prisen på strøm å gjøre, mens opposisjonen mente det motsatte. 1-0 til Ap og H/FrP:

ACER vil verken bestemme strømprisen i Norge eller om Norge skal bygge flere strømkabler til EU. Det er regjeringspartiene og EU-tilhengerne i Ap/SV/MDG som helt på egen hånd, fullstendig frivillig og med stor entusiasme, klarer å vedta kabelutbygging, uten den miste hjelp fra EU/ACER. – Et forbehold gjelder de «dynamiske» endringene som kontinuerlig skjer i EUs lovgivning.

Norsk eksport til EU gjelder i dag bare et ganske ubetydelig kraftoverskudd. ACER blir ikke relevant for Norge før vesentlig mer enn kraftoverskuddet (ca. 10 TWh) kommer inn på det europeiske kraftmarkedet. Dagens norske kabelnett til EU kan lett eksportere alle våre tenkelige, framtidige kraftoverskudd.

Det er Norges bygging av nye kabler som gjør ACER «EØS-relevant». Når vi fem- eller seksdobler eksporten – og skaper et tilsvarende kraftunderskudd i Norge, blir ACER-ordningen nødvendig ut fra EUs generelle interesse for å hindre at det eksisterende energikaoset på kontinentet blir ytterligere rotet til. ACER er opprettet for å løse interne forvaltningsspørsmål i EU, i og for seg et fornuftig formål.

Hittil har Norge og norske forbrukere vært i den heldige situasjon at norsk vannkraft har vært «innelåst», dvs. at vi at vi kun har eksportert et overskudd. Vi har brukt strømmen til fornuftige formål i Norge, strømmen oppfattes faktisk som «billig» av mange, sjøl om kraftbransjens profitt de siste ukene har vært godt over 1000 %. Med tre nye kabler i første omgang, og en eksportkapasitet på mer enn halvparten av vår kraftproduksjon, endres situasjonen fullstendig, ikke av ACER-ordningen, men av EØS-AVTALEN.

Når en vesentlig del av norsk kraft (som vi egentlig trenger sjøl), plutselig tilbys på hele det europeiske markedet, er bransjen forpliktet av EØS til å selge til høystbydende (og det gjør den så gjerne). DET ER ALTSÅ EU/EØS-AVTALEN I KOMBINASJON MED MANGE NYE EKSPORTKABLER SOM SELVFØLGELIG ER PROBLEMET. Den «innelåste» krafta kommer i «fri flyt», i tråd med EUs grunnleggende premisser, og uten kontroll av norske myndigheter. Markedet rår.

Striden om ACER er tapt, og det spiller faktisk ingen rolle – resultatet blir bare at en del godt betalte norske byråkrater vil bli innkalt til meningsløse møter i EU om forhold som ikke burde angå oss. Forutsetningen for det siste er at vi kan forhindre utbyggingen av to av de tre kablene som nå prosjekteres.

Det er dette LO, Nei til EU, Naturvernforbundet, Sp, opposisjonen i Ap og deler av SV/MDG (og alle oss andre) burde konsentrere oss om. Utbyggingen av disse kablene kan naturligvis gjøres om (særlig den ene til Skottland). Og som kjent har eksportkablene stor betydning både for utbyggingen av ustabil vindkraft til norske husholdninger, og for den tvilsomme måten de «smarte» strømmålerne er tenkt brukt på.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.