Mer enn belastningsskader

Det som er lite omtalt i norsk presse de senere årene, er den store mengden nyere publisert forskning som viser omfattende skadevirkninger av den radiofrekvente strålingen (RFR) fra trådløs teknologi.
Det som er lite omtalt i norsk presse de senere årene, er den store mengden nyere publisert forskning som viser omfattende skadevirkninger av den radiofrekvente strålingen (RFR) fra trådløs teknologi.

Av: Ingrid Wreden Kåss

Merknad: Dette er en redigert og forlenget versjon av tidligere publisert innlegg i Dagens Næringsliv, 01.10.2015:

For en tid siden skrev DN om at dårlig kroppsholdning ved bruk av smarttelefoner og nettbrett kan skade hjernen og sentralnervesystemet. Det som er lite omtalt i norsk presse de senere årene, er den store mengden nyere publisert forskning som viser omfattende skadevirkninger, spesielt over tid, av den radiofrekvente strålingen (RF-stråling) fra trådløs teknologi. Dette på relativt lave nivåer som mange av oss utsettes for hver dag. Det publiseres mange studier med slike funn hver eneste måned.

Her er kun plass til ett eksempel: En fagfellevurdert, publisert metastudie (Yakymenko et al. 2015)1)Oversiktsstudie (review): Yakymenko et al. (2015). Oxidative mechanisms of biological activity of low-intensity radiofrequency radiation. Electromagn Biol Med. Early Online: 1–16, 2015, http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/15368378.2015.1043557 viser at det i 93 av 100 tilgjengelige, nyere studier er blitt gjort signifikante funn av oksidativt stress i celler som følge av eksponering for svak RF-stråling. Studien viser hvordan dette er koblet til rekke uheldige biologiske effekter, blant annet skade på arvematerialet (DNA-brudd) og kreftutvikling. Det er også velkjent at oksidativt stress er knyttet til kronisk inflammasjon, nevrodegenerative lidelser, utviklingsforstyrrelser og en rekke andre sykdomstilstander.

I 2015 sendte over 200 forskere [per oktober 2017 er det 235 forskere som har underskrevet]2)Appell til FN og WHO undertegnet av 235 forskere på feltet: http://emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal på feltet en appell til WHO og FN der de advarte mot skadevirkninger av stråling fra trådløs teknologi langt under gjeldende grenseverdier, blant annet skader på celler og DNA, oksidativt stress, kreft, skader på forplantningsevnen, lekkasje i blod-hjerne barrieren og nevrologiske skader knyttet til kognitiv funksjon, hukommelse og læring.

Forskerne ber om strakstiltak og strengere grenseverdier for å beskytte befolkningen, spesielt barn og gravide.

Det er på tide at dette blir tematisert, både i media og av myndighetene.

Se også:

Følgende dokument har en oversikt over en del vitenskapelige kildesamlinger og bibliografier som refererer til en stor mengde publisert, fagfellevurdert forskning som finner skadevirkninger av RF-stråling (herunder mikrobølger) fra trådløs teknologi langt under gjeldende grenseverdier (se s. 6). I dokumentet finnes også referanser til en rekke advarsler fra internasjonale stråleforskere, leger og sentrale fagorganer: https://einarflydal.files.wordpress.com/2016/08/kunnskapsstatusemf-eflydal09082016-v1-02.pdf

Liste over noen utvalgte studier (se nedtrekksmenyer) på forskjellige typer skadevirkninger, utvalgt og publisert av Dr. Devra Davis:
https://ehtrust.org/science/research-on-wireless-health-effects/

Liste over et utvalg av de mest sentrale studiene på feltet – både de som finner betydelig grad av skadevirkninger og de som ikke gjør det: http://www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp

Liste over nyere studier som finner skadevirkninger – med svenske omtaler: http://www.stralskyddsstiftelsen.se/forskning/

Over 5000 referanser til studier som har funnet skadevirkninger: http://justproveit.net/studies

Omfattende ekspertrapport: http://www.bioinitiative.org

Referanser

Referanser
1 Oversiktsstudie (review): Yakymenko et al. (2015). Oxidative mechanisms of biological activity of low-intensity radiofrequency radiation. Electromagn Biol Med. Early Online: 1–16, 2015, http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/15368378.2015.1043557
2 Appell til FN og WHO undertegnet av 235 forskere på feltet: http://emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal

Felles løft til felles nytte

Om Ingrid Wreden Kåss 3 artikler
Ingrid Wreden Kåss har en mastergrad i filosofi (UiO) og en bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsvitenskap (HiO). Hun har også tidligere arbeidet med forskningsformidling/forskningsjournalistikk, samt utgitt en barnebok på Gyldendal i 2013.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.