LANGSOMT KOMMER REALITETENE FRAM

LANGSOMT KOMMER REALITETENE FRAM

Den aller første informasjonen jeg fikk for 10 år siden om de “smarte” strømmålerne, var et optimistisk halleluja fra daværende energiminister, Terje Riis-Johansen (Sp) om at snart ville norske husstander få nye strømmålere som virkelig ville bli «bli «en vidunderkur mot høye strømregninger». Denne offisielle optimismen har fortsatt med litt endret ordbruk. Kraftbransjens fellesorganisasjon, Energi Norge, listet så seint som for noen uker siden, bl.a. disse (nokså ubetydelige) «fordelene»:

Vi skal slippe «å fomle i sikringsskapet» en gang i måneden, vi skal slippe «flere ubehagelige overraskelser på strømregningen når vi glemmer å lese av strømmåleren over lengre tid», vi vil få «en mer presis regning», det blir «mer å spare for bevisste strømkunder», «nye målere gjør strømforsyningen tryggere, «jordfeil kan rettes raskere, også om du er på ferie». Nettselskapene får dessuten —- bedre oversikt over hvor det er behov for forsterkninger i strømnettet», noe som vi komme «alle til gode i form av lavere nettleie».

Men parallelt med disse halvsannhetene har NVE og Statnett det siste halvåret gradvis begynt å slippe ut litt mer stoff om REALITETENE bak de nye strømmålerne – ikke til de få som de som de siste årene har fulgt den interne utviklingen i kraftbransjen, men til de mange som vil merke de alvorlige konsekvensene om 3-5 år. Adm.dir. i Statnett, Auke Lonk, begynte i høst å antyde at endringene hadde sammenheng med utbyggingen av vindkraft i Europa – vindkrafta var så uberegnelig og varierende at bruken av strøm i Norge måtte (?) tilpasses variasjonene i strømforsyningen.

Og i forrige uke fortalte en underdirektør i NVE hva som faktisk vil skje og hvorfor:
«Smarte strømmålere er en nødvendig brikke i fremtidens kraftsystem. De nye målerne gir strømkundene bedre oversikt over eget strømforbruk, og legger tilrette for såkalt forbrukerfleksibilitet. Med mer uregulerbar strømproduksjon, som for eksempel vindkraft, og mer effektkrevende utstyr i hjemmene våre, er det viktig at vi bruker strømmen smart».

Vi skjønner altså tegningen: Myndighetene starter med en blank løgn, som gradvis modifiseres og ender opp som halvsannheter – som likevel mangler vesentlige deler av det som er hensikten med tiltaket. Når myndighetenes pressemeldinger har begynt å nærme seg realitetene, har det sammenheng med at utbyggingen er kommet så langt at den verken kan skjules eller stoppes. Det er slik den politiske retorikken fungerer i et «demokrati».

Og realitetene er – som vi har påvist gjentatte ganger – at elektrisitet fra norsk vannkraft til husstandene i Norge skal erstattes av ustabil og kostbar vindkraft og fossil energi om noen år. Av enkle årsaker: Norsk vannkraft skal eksporteres i så store mengder at det planlagte underskuddet må erstattes av en el-forvaltning som er like undermåls som forvaltningen i EU. – Og det er de norske husstandene som skal få hele den økonomiske og velferdsmessige forverringen.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.