HALVTOMME KRAFTMAGASIN ALLEREDE?

HALVTOMME KRAFTMAGASIN ALLEREDE?

Det har kommet noen foruroligende meldinger de siste dagene om at norske kraftmagasin allerede er halvtomme. Men ved nærmere ettersyn viser det seg å være liten grunn til bekymring. Det har selvfølgelig vær mye finvær og lite nedbør i Nord-Norge hittil i vinter, men ellers i landet er situasjonen nokså normal, bortsett fra på Sørvestlandet der kraftreserven nå bare er på ca. 35 %.

Nå er det er bare en mulig forklaring på at kraftbransjen i Agder-fylkene og Rogaland har brukt så mye strøm: Eksporten av kraft fra disse fylkene har vært spesielt stor i vinter, og bransjen har spekulert i at det ligger mer snø i fjellet enn normalt. Skulle det siste vise seg å bli feil, vil bransjen forklare resultatet med «tørrår» – til tross for at det påviselig har vært ekstraordinært mye nedbør de siste måneder. For få år siden ble altfor mye eksport brukt om høsten og vinteren som begrunnelse for at Norge trengte flere IMPORTKABLER!

Men ellers er det naturligvis helt greit at bransjen av og til eksporterer LITT mer enn overskuddet vårt – fordi det alltid vil være mulig å rette opp neste år ved da å eksportere litt mindre enn overskuddet. – Jeg synes det er riktig å minne om dette, ettersom det er vanskelig å forvalte kraftressursene med millimetermål.

Her er et av mange medieoppslag den siste uka:

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.