VILLE FANTASIER OM KABELEN TIL SKOTTLAND

VILLE FANTASIER OM KABELEN TIL SKOTTLAND

Adm.dir. i Energi Norge, Oluf Ulseth, smører ganske tjukt på i et intervju med NTB der han hevder at den foreslåtte kabelen til Skottland «kan bli den mest lønnsomme noensinne». Kraftselskapene vil kunne tjene 14 milliarder i året. Dersom vi ikke benytter sjansen nå, er det fare for at danskene stikker av med fortjenesten (?), og en kabel til Skottland vil i alle fall kunne redusere andre innenlandske nettinvesteringer og bedre norsk forsyningssikkerhet (?). Jeg har ikke funnet stoff på nettsidene til Energi Norge der disse merkelige påstandene gjøres klarere og mer begripelige.

Derimot vrimler litteraturen av annen informasjon om uforstanden når land med egne, rike ressurser, eksporterer ressursene i stedet for å benytte dem til egen industri – slik Norge vil gjøre hvis vi begynner å eksportere mye mer enn vårt overskudd av vannkraft. Det sto en kronikk i Klassekampen for et par uker siden av professor Erik Reinert der han bl.a. sa at land som eksporterer sine råvarer, blir fattige, mens land som bearbeider dem, blir velstående. Som også denne fb-sida har understreket flere ganger, har Norge hatt flaks ved at vannkrafta tidligere har vært «innelåst» i Norge, teknologien har i forhindret oss i å eksportere krafta.

Dermed har vi vært «tvunget» til å bruke krafta sjøl til produkter vi har eksportert – det gjelder produkter fra skogbruket og fra smelteverkene. Når Hydro ble stiftet måtte svenske og franske aksjonærer pent finne seg i at produksjonen ble lagt til Rjukan. Tilsvarende på andre norske industristeder – vi bygde en industrinasjon ved å bruke vannkrafta i Norge. – Verre gikk det f.eks. i Bolivia der gigantiske mengder av tinn ble sendt til England for bearbeidelse. Nå var det selvfølgelig lønnsomt også å selge tinn, Simon Iturri Patino ble verdens rikeste mann, mens Bolivia forble fattig, med få nye arbeidsplasser og liten skatteinngang i Bolivia basert på råstoffet tinn.

Ellers viser NTB-oppslaget at store deler av norsk industri nå mobiliserer mot Skottland-kabelen, sammen med LO, halve Ap, Sp, SV og Rødt. I tillegg tillegges Jonas Gahr Støre et standpunkt som kan virke vel optimistisk, nemlig at Skottland-kabelen «aldri vil bli realisert». – Vi får se – all optimisme mottas likevel med takk.

Les Odd Handegårds gruppe her:


 

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.