SMARTE STRØMMÅLERE – MOTSTAND OGSÅ I ENERGIBRANSJEN

SMARTE STRØMMÅLERE – MOTSTAND OGSÅ I ENERGIBRANSJEN

Da høringsfristen for de nye strømmålerne gikk ut den 1. mars, viste det seg at praktisk talt ingen av de som hadde synspunkter på det nye tariffsystemet var enig i den løsningen NVE foreslo («abonnert effekt»). Alternativene var stort sett nokså like NVEs forslag, men blant de forslagene som skilte seg ut var høringsuttalelsen fra Gudbrandsdal Energi (GE). Jeg sammenfatter innvendingene, og legger ved uttalelsen.

GE foreslår rett og slett at Norge ikke skal innføre «effekttariffer mot husholdningsmarkedet», og oppfordrer NVE om å «trekke tilbake saken».

Som en grunnleggende forutsetning for dette synet, slår GE fast at det lokale nettet heller bør bygges ut i samsvar med folks energibehov. Lokalnettet vil forfalle dersom nødvendige investeringer utsettes.

Erfaringen fra andre kunder (næringslivet), viser at kundene ikke tilpasser sin strømbruk til variasjonene i strømtariffen. GE hevder også at det vil bli svært dyrt å installere «overvåknings- og utkoplingsutstyr i eksisterende boliger» for å unngå perioder med spesielt dyr strøm. GE foreslår at pengene brukes til å utvide lokalnettet.

Ellers hevder GE at «effekttariffer for husholdningkunder er kompliserte saker» – de færreste vil skjønne hvordan prissignalene fungerer. Forslaget er for komplisert, og forbrukerne har i realiteten små praktiske muligheter til å tilpasse sin strømbruk til perioder når strømmen er billig.

Fornuftige synspunkter – det gjenstår å se hva resultatet blir når høringsuttalelsene er ferdigbehandlet.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.