MARIUS HOLM, ZERO VIL HA MER HAVIND

“MARIUS HOLM, ZERO VIL HA MER HAVIND
På ei helside fra Klassekampens Trondheims-kontor (hvor ellers?), får Marius Holm i dag breie seg med dårlig dokumenterte påstander om at «havvind offshore kan bli et nytt industrieventyr for Norge». Og det haster åpenbart. Dette er et ekko fra tidligere påstander fra «venstresida» om at Norge kan få 50.000 nye lønnsomme arbeidsplasser fra havvind. Selv om Holm prøver å markedsføre seg som leder av en «miljøstiftelse» (der Kari Kaski tidligere var nestleder), er han egentlig bare en triviell og trasig lobbyist for deler av kraftbransjen som bevilger ham mye penger for å si dumme ting. Men hva er realiteten for havvindforskningen?
Vindkraft er en ganske stor business i land som trenger slik energi (noe Norge ikke gjør). Statoils erfaringer med Hywind (flytende havvind) på engelsk sokkel og andre steder, har vært svært oppskrytt, men er i realiteten nokså begrensede. Et av Statoils underselskaper har hatt mindre biter av prosjektet – byggingen av turbiner og understell har foregått i Danmark og Spania, og delprosjektene har vært fordelt til en rekke land (Skottland, Polen, England, Danmark, Spania – og Norge). De norske oppdragene på Stord har vært å sette sammen turbin-deler produsert i andre land, noe feltkabelproduksjon og installasjon offshore. I tillegg i har Statoil fått jobben med å rense havbunnen for udetonerte bomber fra andre verdenskrig. Ellers er det slik at myndighetene i Hull – der arbeidsløsheten er stor – nå vurderer mulighetene for at britene selv skal overta den jobben Statoil har gjort på Stord.
Det er lett å forstå at det er lite å hente for Norge på markedet for havvind: Den internasjonale arbeidsdelingen er omfattende, den norske sysselsettingen er, og vil forbli beskjeden, inntektene er avhengig av andre lands subsidier, tapsmulighetene er store. Oppdrag fra andre land kan selvfølgelig være ei oppgave for risikovillig, norsk kapital. Men tapsbringende, statlig norsk «u-hjelp» til europeiske industriland, bør ikke regjeringen engasjere seg i. Forestillingen om at norsk industri skal engasjere seg med storstilt utbygging av havvind på norske fiskebanker/gyteområder/trekkfuglruter må i alle fall droppes – Norges Fiskarlag utredet saken for flere år siden, og kom til svært negative konklusjoner.
Alt i alt:
• Det har ingen hensikt å følge rådet fra Marius Holm om at regjeringen bør etablere nye subsidieordninger for havvind. • Vindkraft i Europa og andre steder kan uten tvil forsvares, men forbedringer trengs for at energien skal bli mer akseptabel. • Vindkraft i Norge gir få nye arbeidsplasser. Økonomien er så dårlig at norsk industri kun er interessert i delprosjekter.
Bildet er fra Helgeland der man foreløpig – for det meste – har unngått vindkraft.MARIUS HOLM, ZERO VIL HA MER HAVIND På ei helside fra Klassekampens Trondheims-kontor (hvor ellers?…”

Felles løft til felles nytte

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.