NOEN NØDVENDIGE GJENTAKELSER……

NOEN NØDVENDIGE GJENTAKELSER……
Det som framfor noe preger medias informasjon om energisituasjonen i verden, er OVERDRIVELSER som ofte grenser til løgn og fanteri, som i vedlegget nedenfor (fra Dagens Næringsliv). Her står det at solkraft nå vokser så raskt at vi er inne i en «ny æra»: Rekordvekst. Boom. Vendepunkt. Solkraft vokste med 50 %, dvs. med «hele» 74 gigawatt, altså med et tilsynelatende gigantisk tall, riktignok først og fremst i Kina, men likevel.
Men ser vi nærmere etter, får vi et mer nøkternt bilde: 74 gigawatt med varierende solkraft, mest i Kina, tilsvarer omtrent 60 TWh, dvs. godt under halvparten av vannkraftproduksjonen i lille Norge, og bare en brøkdel av energiforbruket i verden (150.000 TWh). Jeg har ingenting mot at det produseres solkraft i de delene av verden der slik kraft kan komme til nytte, og det er flott at det kan vises til en del vekst. Som jeg har skrevet tidligere: 50 % av svært lite, blir faktisk også svært lite. Men for all del: Det gjør ingenting om kinesiske byer blir litt reinere når det kommer norske idrettsfolk dit.
Solkraft i Norge er noe helt annet. For det første trenger vi ikke denne krafta, og for det andre blir volumet uansett svært lite og strømmen dyr. Markedet er kun for hobbyforbrukere som synes det er artig å eksperimentere med strømforsyningen sin. Det som er litt ille er at de som driver slik hobbyvirksomhet, ofte forsøker å dytte kostnader knyttet til virksomheten over på andre strømbrukere.
Nei, solkraft i Norge er som å ha et par bærbusker og et epletre i hagen. Det blir det ingen saftindustri av.

Felles løft til felles nytte

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.