SENTRALISERINGEN I SAMFUNNET – ENERGI- OG FISKEKSPORT

SENTRALISERINGEN I SAMFUNNET – ENERGI- OG FISKEKSPORT

Jeg skrev den 15. Sept. i fjor et lite innlegg (nedenfor) om «ELHUB – NOE FOR SENTERPARTIET (OG SV?)» der poenget var at administrasjonen av de mer enn 2 millioner nye strømmålere som nå installeres i Norge, har ytterligere en ulempe – i tillegg til de økonomiske og velferdsmessige for folk flest – nemlig at det skal opprettes en ny organisasjon i Oslo («Elhub») som skal ta seg av enkeltmålingene fra hele landet, bearbeide disse og bl.a. sende strømregningen tilbake til oss alle. Det blir minst 50 nye arbeidsplasser av dette.

Mitt forslag var at Elhub ikke burde lokaliseres til Oslo, men til et sted i kraftfylkene Nordland eller Hordaland, f.eks, Odda. Det jobbes fortsatt i begge fylker med denne saken.

I dag sto det en informativ artikkel i bladet Nordlys (av den tidligere ordføreren i Porsanger) som argumenterer mot et tilsvarende sentraliseringsprosjekt: Den norske fiskeeksporten skal sentraliseres til et gigantisk lager på Gardemoen før eksport. Etter mitt syn finnes det få eller ingen gode argumenter for forslaget:

Det tar kortere tid å sende et fly fra Banak eller Evenes til USA og Asia enn fra Oslo. Men som med hanseatene i middelalderen er det mest hensiktsmessig for «noen» at inntektene fra sjømat i stor grad havner på steder som er uten maritim tilknytning. Hvor mange arbeidsplasser det blir ut av dette vet jeg ikke, men det skal investeres 800 millioner.

Vedlagte artikkel er litt lang, men vel verdt å lese.


 
Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.