SENSASJONELL IMPORT AV KRAFT TIL NORGE?

SENSASJONELL IMPORT AV KRAFT TIL NORGE?

Rett som det er, kommer det nokså rare opplysninger i media om norsk energieksport/-import, også på nettet – for et par dager siden var det store oppslag om at «Norge har importert mer strøm enn vi har eksportert i tre uker på rad». Omtrent som om Norge plutselig er blitt avhengig av kraftimport fra EU. Men forklaringen er ganske enkel:

• I uke 11 var det usedvanlig mye vindproduksjon i Danmark og Sverige, og Norge importerte litt av denne krafta (og eksporterte samtidig litt mindre vannkraft til Danmark).
• I uke 12 var det en ganske stor temperaturøkning i store deler av Norge (som resulterte i 7 % mindre strømforbruk i landet). Samtidig krasjet kabelen til Nederland (den er ennå ikke reparert), og normal eksport dit er stoppet.
• I uke 13 var det igjen litt kaldere i Norge, men et vesentlig lavere el-forbruk i påsken førte til redusert kraftproduksjon i norske kraftverk.

I tillegg skriver NVE at lavere kraftproduksjon disse ukene også skyldtes lite tilsig til magasinene, altså litt sein snøsmelting og kanskje (etter mitt syn) litt for stor eksport i 2017 (da nettoeksporten var 15.2 TWh). Hittil i år har nettoeksporten vært på 2.1 TWh, altså nokså normalt. Magasinfyllingen varierer noe med landsdel. Minst vann er det i magasinene på Østlandet (under 10 %), mens Sørvestlandet har en fylling på nesten 40 %. De øvrige landsdeler ligger mellom dette.

Altså ingen store sensasjoner – og ingen grunn til bekymring. – Det blir atskillig verre nå alle de nye kablene kommer og når vindkraftvandalene får herjet på noen år til.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.