KLIMA- OG ENERGISPØRSMÅL – UTEN KLIMADEBATT

KLIMA- OG ENERGISPØRSMÅL – UTEN KLIMADEBATT

Jeg har i det siste fått ganske mange forslag om å legge ut avisartikler som har vært trykt andre steder. Mange er gode og informative. Men fb-sida ville bli helt uoversiktlig dersom det ble trykt flere slike innspill hver dag. – De som sender meg slikt stoff, bør selv legge ut artiklene i tilknytning til eksisterende, beslektede innspill, evt. med egne kommentarer.

For et par dager siden gjorde et medlem akkurat det jeg skriver ovenfor, men etter mitt syn var innspillet såpass interessant at jeg gjør et unntak og løfter det fram som en egen, ny tråd. Det er egentlig et foredrag av den pensjonerte professor og fysiker Stein Bergsmark. Han er trolig «klimaskeptiker», men i alle fall minst første halvdel av forelesningen behandler klimaspørsmålet på den eneste måten som er akseptabel på denne fb-sida: Kritiske innlegg når viktige deler av norsk energipolitikk blir konvertert til illusoriske «klimatiltak» uten fnugg av klimapolitisk betydning.

Illusjonene har dessverre dominert i energi- og klimadebatten i Norge i minst 20 år. Miljøvernorganisasjonene og SV startet på denne galeien, og nå har alle fra Ap til Frp overtatt klimaretorikken – selv om det ikke finnes sammenhenger mellom norske eksportkabler, utbygging av vindkraft i Norge, «smarte» strømmålere/effektprising og det globale klimaet.

Jeg har tidligere forklart hvorfor det er blitt slik: Venstresida får ikke gjort noe med sitt primære mål (om å droppe eller redusere norsk oljeutvinning) – derfor tyr de til meningsløse energitiltak som angivelig skal fungere som klimatiltak. Partiene fra Ap til Frp har gradvis adoptert klimaretorikken og klarer på den måten å uskadeliggjøre det som kunne ha vært en politisk opposisjon i Norge. SV og MDG har blitt like tradisjonelle og høyreorienterte som Frp – de politiske forskjellene i energipolitikken er blitt mikroskopiske.

Forelesningen til Bergsmark kan naturligvis resultere i en tradisjonell klimadebatt. Men jeg kommer til å stryke innlegg som hevder at klimaproblemene enten har naturlige forklaringer eller er menneskeskapte. Slike problemstillinger kan drøftes andre steder på nettet. Her konsentrerer vi oss om at norsk energipolitikk er noe helt annet enn klimapolitikk.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.