KONSPIRASJONSTEORIER?

KONSPIRASJONSTEORIER?

Jeg har flere ganger blitt beskyldt av energibransjen, særlig av adm.dir. i bransjens hovedorganisasjon, Energi Norge, og hans kommunikasjonsdirektør, Aslak Øverås, for å fylle innleggene mine med konspirasjonsteorier, sist i en uttalelse til Haugesunds Avis. Dette hørtes litt voldsomt ut, så jeg sjekket derfor – for å være på den sikre siden – hvordan Wikipedia definerer begrepet. Og jo, her står definisjonen svart på hvitt, akkurat som jeg trodde:

«En konspirasjonsteori forsøker å forklare en politisk, sosial eller historisk hendelses bakenforliggende årsak som en hemmelig og ofte avledende sammensvergelse, iscenesatt av en hemmelig allianse mellom mektige personer (noen ganger omtalt som «en usett maktelite») og ikke som åpne aktiviteter eller som naturlige hendelser».

Det var godt å få bekreftet dette. Som kjent har jeg aldri har henvist til noen hemmelig sammensvergelse som skulle står bak hovedtrekkene i norsk energipolitikk: Den voldsomme kabelbyggingen til EU, den enorme satsningen på utbygging av vindkraft og installeringen av «smarte» strømmålere kombinert med en ny strømtariff som skal sikre at myndighetene har en viss kontroll på norske husstanders strømbruk den dagen deres stabile strømforsyning fra vannkraft blir erstattet av ustabil vindkraft fra EU – og Norge. De som fronter denne politikken gjør det faktisk uten å legge skjul på noe som helst – vi ser dem hver dag. Det dreier seg verken om EU eller ACER – det dreier seg faktisk om nesten hele den norske kraftbransjen, og om politikere fra de fleste (alle?) partier.

Problemet er altså ikke eventuelle konspirasjonsteorier fra meg eller andre. Problemet er faktisk at kraftbransjen og politikerne kan ture fram som de gjør fordi norske media går i søvne – evnen til å tenke litt ut over pressemeldingene fra Energi Norge er fraværende, gravende journalistikk er et fremmedord.

De motforestillingene mot norsk energipolitikk som denne FB-sida har frontet, har fått støtte fra de fleste medlemmer. Innvendingene er ikke særlig alvorlige – det hovedargumentet som repeteres med jevne mellomrom, handler stort sett om at vi ikke har forutsetninger til å forstå det kompliserte systemet som forvalter norsk kraftsektor. Men det kan vi nesten leve med, så lenge argumentene våre holder.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.