INTERESSANT – OG MERKELIG – OM DET NORSKE STRØMFORBRUKET 2015-2025-2035

INTERESSANT – OG MERKELIG – OM DET NORSKE STRØMFORBRUKET 2015-2025-2035

NTB formidlet for noen dager siden en del informasjon fra NVE-direktør Per Sanderud om det norske strømforbruket i perioden 2015-2035. Utgangspunktet var en ny rapport fra NVE (nr. 43/2018). NVEs gjetninger går ut at det vil skje en betydelig vekst i energibruken – ikke hos norske husstander eller i norsk tjenestesektor – men i norsk industri, i stadig flere datasentre, elektrifisering av transport (biler, ferjer m.m.), elektrifisering av flere plattformer m.m.

Nå skal man kanskje ikke ta NVEs spådommer helt for god fisk – det dreier seg jo om gjetninger basert på gitte politiske forutsetninger, men resonnementet blir jo ganske interessant om man relaterer det til regjeringens planer om en meget betydelig norsk eksport av vannkraft. Her er de tallene NVE presenterer:

• Kraftkrevende industri, nye datasentre, elektrifisering av sokkelen: +17 TWh
• Transport (person-, vare-, lette lastebiler + buss og ferjer/jernbane: +8 TWh
• Husholdninger/servicesektor: Minus 1 TWh!
• Nettap m.m. vil angivelig være uendret (10 TWh).

Norge trenger altså 24 TWh mer strøm i 2035 enn i 2015, mens vårt realistiske overskudd på vannkraft har vært ca. 0-20 TWh i året (la oss si 10 TWh i årlig gjennomsnitt). De nye eksportkablene, sammen med de gamle, vil kunne eksportere minst 60 TWh – det betyr – om prognosene er korrekte – at Norge vil kunne få et kraftunderskudd på 74 TWh [Eksport (60) + forventet vekst (24) minus «kraftoverskudd» (10)]. Det står ingenting i rapporten om hvordan kraftunderskuddet på 74 TWh skal dekkes, men de fleste på denne fb-sida har nok sine mistanker.

Jeg trodde for 10 år siden at det var en kollektiv feil på alle kalkulatorer i NVE, men har nå endret oppfatning. Feilen ligger i at NVE lar kraftbransjen kjøre sitt løp uten særlige motforestillinger verken i NVE eller på Stortinget (eller i media). Det er ingen som tenker på helheten eller som ser de viktigste strukturelle tiltakene i sammenheng. Tilsynelatende vet ikke venstre hånd hva den høyre gjør, og når «problemene» til slutt blir synlige også for politikerne, må man akseptere de «kriseløsningene» kraftbransjen (og NVE) har på lager.

Og i dette tilfellet er løsningen klar. Det framtidige (planlagte) norske kraftunderskuddet skal dekkes av enorme mengder ustabil vindkraft fra Norge og EU og av fossil energi/kjernekraft fra EU. Det er folk flest i Norge som får problemene, både økonomisk og velferdsmessig – særlig når de nye strømmålerne for alvor kommer i drift med det nye systemet for «effekttariff» som skal innføres. Håpet kunne naturligvis være at folk våkner før det er for seint.

Bilde: Boliden i Odda planlegger å utvide produksjonen – skimtes så vidt bak flygelet til Ansnes.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

2 Comments

 1. Jeg har nå fått 3 tilbakemeldinger fra Hafslund nett at de skal avvente med søknad om fritak til de mottar en legeattest, jeg har skrevet at jeg står på venteliste for legetime , fordi jeg ikke har vårt hos lege på 10 år . Likevel kommer de på døren idag etter å ha ringt utallige ganger og sendt mail, noe jeg ikke har svart på .
  Montøren spurte om jeg ville låse opp , noe jeg sa nei til , jeg jobbet i hagen og sa klart fra at jeg ikke ønsket et strålevåpen i min nœrhet .
  Han var høflig og svarte “: du er i din fulle rett til å si nei , snudde bilen og kjørte videre .
  Hafslund er utrolige uhøflige og mangler fullstendig vanlig skikk og bruk , regner med at de kommer igjen.

 2. Hogne Hongset skriver følgende”: 95 % av norsk fornybar energi selges og brukes i Norge .

  Likevel selger kraftbransjen ”opprinnelsesgarantier” for rundt 85 % av strømmen til utlandet.

  Dermed selger vi det meste av strømmen to ganger .

  Først til dem som faktisk bruker den , deretter til noen som tror at de bruker den .

  Godtroende mennesker på kontinentet, først og fremst klimabevisste tyskere betaler godt og tror de får ”garantert” fornybar energi, men det er fortsatt den samme miksen av kullkraft og atomkraft de får i stikkontakten.

  Dette er selvsagr god forretning for norske kraftselskaper, og like selvsagt er det ren svindel.

  Vi har lover mot kvakksalveri og villedende markedsføring med rimelig skarpe straffbestemmelser .

  Hvordan kan det ha seg at myndighetene aksepterer, i realiteten faktisk godkjenner ren svindel på energiområdet .

  Først og fremst forteller dette om hva effektiv lobbyvirksomhet er og at kraftbransjen har strategisk plasserte medspillere i embetsverk , regjeringsapparat og politiske “partier”:http://gallerigrabolsodegarden.com/2018/01/20/opprinnelsesgarantier-autorisert-svindel/

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.