VILLE FANTASIER OM KABELEN TIL SKOTTLAND
Adm.dir. i Energi Norge, Oluf Ulseth, smører ganske tjukt på i et intervju med NTB der han hevder at den foreslåtte kabelen til Skottland «kan bli den mest lønnsomme noensinne». Kraftselskapene vil kunne tjene 14 milliarder i året. Dersom vi ikke benytter sjansen nå, er det fare for at danskene stikker av med fortjenesten (?), og en kabel til Skottland vil i alle fall kunne redusere andre innenlandske nettinvesteringer og bedre norsk forsyningssikkerhet (?). Jeg har ikke funnet stoff på nettsidene til Energi Norge der disse merkelige påstandene gjøres klarere og mer begripelige.
Derimot vrimler litteraturen av annen informasjon om uforstanden når land med egne, rike ressurser, eksporterer ressursene i stedet for å benytte dem til egen industri – slik Norge vil gjøre hvis vi begynner å eksportere mye mer enn vårt overskudd av vannkraft. Det sto en kronikk i Klassekampen for et par uker siden av professor Erik Reinert der han bl.a. sa at land som eksporterer sine råvarer, blir fattige, mens land som bearbeider dem, blir velstående. Som også denne fb-sida har understreket flere ganger, har Norge hatt flaks ved at vannkrafta tidligere har vært «innelåst» i Norge, teknologien har i forhindret oss i å eksportere krafta.
Dermed har vi vært «tvunget» til å bruke krafta sjøl til produkter vi har eksportert – det gjelder produkter fra skogbruket og fra smelteverkene. Når Hydro ble stiftet måtte svenske og franske aksjonærer pent finne seg i at produksjonen ble lagt til Rjukan. Tilsvarende på andre norske industristeder – vi bygde en industrinasjon ved å bruke vannkrafta i Norge. – Verre gikk det f.eks. i Bolivia der gigantiske mengder av tinn ble sendt til England for bearbeidelse. Nå var det selvfølgelig lønnsomt også å selge tinn, Simon Iturri Patino ble verdens rikeste mann, mens Bolivia forble fattig, med få nye arbeidsplasser og liten skatteinngang i Bolivia basert på råstoffet tinn.
Ellers viser NTB-oppslaget at store deler av norsk industri nå mobiliserer mot Skottland-kabelen, sammen med LO, halve Ap, Sp, SV og Rødt. I tillegg tillegges Jonas Gahr Støre et standpunkt som kan virke vel optimistisk, nemlig at Skottland-kabelen «aldri vil bli realisert». – Vi får se – all optimisme mottas likevel med takk.
Les Odd Handegårds gruppe her:
Be the first to comment