ARBEIDET MOT EUs ENERGIBYRÅD M.M.

ARBEIDET MOT EUs ENERGIBYRÅD M.M.

Det er svært mange positive signaler ute blant folk flest når det gjelder holdningene til sentrale spørsmål I norsk energipolitikk (motstand mot utenlandskabler, vindkraft og «smarte» strømmålere m.m.). Men det er fortsatt nesten umulig å nå gjennom i de politiske partiene på Stortinget. Det er flere årsaker til dette.

Regjeringen arbeider i det daglige for en stadig tettere tilknytning til EU, og har ingen motforestillinger mot underordningen av norsk energiforvaltning under EU (selv om det murres litt både i Venstre og FrP). Enda mer privatisering av kraftnæringen kan komme på kjøpet, håper man i Høyre.

Arbeiderpartiet har dessverre definert seg som støtteparti for regjeringen i energipolitikken. Det skyldes i stor grad Aps oppfatning av EØS-avtalen som et «hellig» dokument som det ikke må tukles med og som det ikke må gjøres unntak fra. Når 80 % av det norske folk er mot norsk medlemskap i EU og nesten 50 % er skeptiske til EØS-avtalen, og når Aps velgeroppslutning er i ferd med å rase under 20 %, skulle man kanskje tro at til og med Aps leder av Stortingets energikomité, Espen Barth Eide, kunne løfte blikket og heller legge vekt på norske nasjonale interesser enn hensynet til integreringen av Norge i EU. Men nei, Ap prioriterer hensynet til EU framfor hensynet til sine egne velgere.

Når det gjelder resten av opposisjonen på Stortinget (SV, MDG og delvis Sp og Rødt), så ligger svikten på et helt annet plan. Særlig SV og MDG har rett og slett misforstått de grunnleggende spørsmål de tror de er opptatt av. Ettersom de gode klimatiltakene er urealistiske i Norge (mindre oljeutvinning), har disse partiene i stedet kastet seg over energipolitikken der de tror de har funnet løsningene:

Mye mer eksport av vannkraft (som vi trenger selv), en vesentlig opptrapping av utbyggingen av vindkraft (som vi ikke trenger), elektrifisering av sokkelen og bilparken og satsning på «smarte» strømmålere m.m. Som dokumentert mange ganger på denne FB-sida, er alt dette ikke bare illusjoner, men tiltak som etter hvert vil forverre den økonomiske og velferdsmessige situasjonen for det fleste av oss.

Ironien i alt dette illustreres av at også Ap og Høyre (særlig Erna Solberg), har overtatt klimaretorikken – all galemattis i energipolitikken er plutselig blitt nødvendig for å berge kloden fra en katastrofal oppvarming. Venstresida i norsk politikk møter seg selv i døra, og har abdisert som en venstrepolitisk opposisjon i Norge.

Pressa er ikke stort bedre: Klassekampen har for lengst opphørt å være «venstresidas dagsavis» (som det står på forsida, og Dagbladet har vel aldri befunnet seg på venstresida (selv om mange av journalistene tror det). Vedlegget fra Dagbladet er en leder som sto på trykk i går.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.