HVA SKJER MED ACER – OG DEN NYE STRØMTARIFFEN?

HVA SKJER MED ACER – OG DEN NYE STRØMTARIFFEN?

Hovedsaken framover når det gjelder energipolitikk, blir naturligvis saken om ACER – tilslutningen til EUs energibyrå. Det er striden i Ap som trolig avgjør saken – som kjent har ordføreren i saken, Espen Barth Eide, prøvd å konstruere flere kompromisser. Det første kommenterte jeg den 16. februar. Det andre kom i går og forsøker i tillegg å få aksept i Ap og Regjeringen for et forslag om at Ap vil kunne stemme for ACER dersom regjeringen dropper den planlagte «private» kabelen til Skottland, altså kabel nr. 3 til EU («Nordconnect»-kabelen) som skal få strøm fra Eidfjord i Hardanger (all produksjonen fra Sima kraftverk). «Privat» her betyr bare at det ikke er Statnett, men andre – i hovedsak – offentlige regionale kraftselskaper som er eiere (som Agder Energi, Hafslund osv.).

En slik strategi ville trolig kunne få støtte også i deler av SV, men opposisjonen i Ap er knallhard. Den er egentlig mot flere kabler, men mener at både Nordconnect-kabelen og ACER kan stoppes. Forslaget til Barth Eide er en håpløs hestehandel, ifølge en av aktivistene i Ap, Hogne Hongset. Kabelen til Skottland er et så dårlig prosjekt og motstanden så stor at kabelen blir droppet uansett pga usikre «flaskehalsinntekter» og tvilsom og skadelig effektkjøring av kraftverkene. Det siste er kanskje litt optimistisk, men man kan jo håpe……

Hongset understreker forresten at Nordconnect naturligvis vil kunne bygges av Statnett (som Ap går inn for), og da er man like langt. Det er jo byggingen av kabler som er hovedproblemet.

HØRINGEN OM NY STRØMTARIFF

Høringsfristen om ny strømtariff knyttet det de nye strømmålerne gikk ut 1. mars. NVE har nå samlet alle uttalelser og lagt dem ut på nettet. Den korte konklusjonen er at NVEs forslag («abonnert tariff») har fått en nærmest samlet kritikk fra omtrent alle som har uttalt seg. Forslaget skulle bidra til å spre folk strømbruk ut over alle klokkeslett og årstider. Men de alternativene som skisseres i forslaget tar i stor grad det samme utgangspunkt om NVE (bedre utnyttelse av nettet når nettet har god kapasitet). Med et slikt utgangspunkt kan det bli vanskelig å komme fram til enighet om et bedre system, f.eks. en to-prisordning eller rett og slett det systemet vi har i dag.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.