Kan kraftnettselskapene kreve legeattest?
Av: Arnt-Olav Enger
I disse dager blir mange strømmålere i de norske hjem byttet ut. Dette for å kunne gi blant annet hyppigere og mer nøyaktig strøm-avlesing i hjemmet. De nye strømmålerne er utstyrt med trådløse sendere og dette vekker bekymring hos elfølsomme.
Einar Flydal er samfunnsviter og en av forkjemperne for elfølsomme i Norge. Tidligere ansatt i Telenor, nå pensjonert, er han aktiv blant annet med sin blogg og setter fokus på de helsemessige påvirkningene av elektromagnetisk stråling. Han er også en av dem som har fått fritak for installering av de nye strømmålerne. Han mener det er mange grunner til at dette er på dagsorden, blant annet nye markedsområder for databransjen. Det er satt ett krav av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) og olje- og energidepartementet til strømleverandørene om at slike målere skal inn, sier Flydal, men de har bare gitt funksjonskrav. Dette er ifølge forskriften som er satt av EU, men det stilles derimot ikke krav til den tekniske løsningen og mange velger å bruke radioteknologi. Dette er en EU-forskrift og ikke norsk lov, påpeker han.
SE OGSÅ: Lege advarer mot stråling
Mange elfølsomme møter riktignok hinder ved fritak for installering av nye strømmålere, da den økende bombarderingen av elektromagnetisk stråling gjør hverdagen utfordrende for mange. Noen har nå fått fritak fra installasjon av strømmålerne, men da på grunn av legeattest som bekrefter helserisikoen som strømselskapene da krever. Flydal mener at dokumentasjon på generell helserisiko er god nok forklaring. – Og man trenger slettes ikke, ifølge forskriften, forelegge noe legeattest, sier han. Flydal anbefaler også å sende en kopi, ved søknad om fritak til NVE og olje- og energidepartementet, også til fylkeslegen.
– Jeg vil gjerne se den fylkeslegen som vil gå imot internasjonal forskning på dette området som viser at det her er klart økt helserisiko med elektromagnetisk stråling.
Flydal avslutter med å si: – Den overveiende delen av fri forskning, altså forskning som ikke er finansiert av bransjen, finner skadevirkninger. Den overveiende delen av forskningen som er finansiert av bransjen, finner ikke skadevirkninger. Så enkelt er det egentlig, sier han.
Kilde: TV Helse
Be the first to comment