REGJERINGEN SATSER PÅ (LITT) “FLYTENDE” VINDKRAFT
I forbindelse med Statsbudsjettet for 2018 foreslår Regjeringen en forsiktig satsning på noe den kaller «flytende» vindkraft, som i motsetning til de vindkraftprosjektene som ellers finnes i Nordsjøen, ikke skal fortøyes på bunnen – hver enkelt turbin skal i stedet «flyte» og gjøre det mulig å plassere turbinene på områder med større havdyp enn 45 meter.
Nå skriver Energidepartementet (OED) riktignok at «utbygginga av vindkraft til havs i større skala ikkje er realistisk på kort til mellomlang sikt i norske havområde», og underbygger dette med økonomiske betraktninger: Det koster et vannkraftverk 5 øre å produsere en kilowattime (kWh), det koster 50 øre å produsere en kWh med vindkraft på land, det koster 1 krone å produsere en kWh fra «bunnfast» vindkraft og – ifølge OED – «vesentleg meir» fra flytende vindkraft enn fra andre former for vindkraft. Departementer føyer til at kostnadene nok vil synke noe etter hvert. – Det er likevel opplagt at vindkrafta ikke vil kunne konkurrere mot norsk vannkraft, og at det må store statlige subsidier til om vindkrafta skal bli «lønnsom», i tillegg til helt andre strømpriser til forbrukerne enn vi har hatt i Norge.
Bevilgningen for 2018, gjelder derfor midler til forskning – det er snakk om et «demonstrasjonsprosjekt», med svært begrenset betydning for norsk kraftforsyning, og med begrenset betydning for norsk industri som ikke har hatt vindkraft som et stort satsningsområde. Dette står i sterk kontrast til fantasiene til flere grupper på venstresida i norsk politikk som lenge har sett på havvind som et av våre kanskje viktigste klimatiltak som i tillegg skulle gi Norge 50.000 nye arbeidsplasser som erstatning for en forventet nedgang i oljenæringen. Vi får håpe at initiativet fra Søviknes/FrP ikke får som konsekvens at SV/MDG m.fl. får vind på mølla og fortsetter sin politikk for å gjøre de to partiene ytterligere irrelevante. – I den grad norsk industri skal inn i vindkraft, må det ikke bli som en ny entrepenør med store nye prosjekter, men som del-leverandør til prosjekter i andre land – der vindkrafta trengs.
Ser forresten at Statkraft nå trekker seg ut av havvindprosjektene i Nordsjøen, men at Statoil likevel fortsetter sin tvilsomme satsning sammen med enkelte private norske firma. Et av dem planlegger å følge opp tidligere planer om et vindkraftprosjekt på Siragrunnen som har fått både Noregs Fiskarlag og Norsk Ornilotologisk Forening til å reagere.
Les Odd Handegårds gruppe her:
https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/
Vær den første til å kommentere