SØVIKNES OM “SMARTE” STRØMMÅLERE

SØVIKNES OM “SMARTE” STRØMMÅLERE

Energiminister Terje Søviknes har sendt en artikkel om de nye strømmålerne til en rekke aviser.Jeg har sendt en kommen tar til en av avisene, nemlig Hardanger Folkeblad i Odda. Jeg må nok sende kommentaren til flere aviser – her er teksten til HF, Søviknes vedlegges.

«SMARTE» STRØMMÅLER?

Energiminister Terje Søviknes (FrP) hadde et innlegg i Hardanger Folkeblad den 30. oktober om de nye «smarte» strømmålere som nå skal installeres i alle norske hus og hytter. Det pussige er at han knapt nok finner noen fordeler med målerne for norske strømkunder (bare for kraftbransjen), og at han hopper over spørsmålet om hvorfor det plutselig er blitt så «nødvendig» å installere disse nye målerne. Som kjent, har budskapet fra myndighetene tidligere vært at de nye målere vil bety gunstige forenklinger, sikrere strømforsyning, effektivisering – og ikke minst – billigere kraft til strømkundene. En tidligere energiminister hevdet i sin tid at de nye målerne ville bli «en vidunderkur mot høye strømregninger». Men resultatet blir dessverre det motsatte.

Her er i alle fall årsakene til at de nye målerne angivelig er så «smarte»: De nye «smarte» strømmålere blir «nødvendige» fordi Statnett og kraftbransjen nå skal bygge 3 nye eksportkabler til EU og fordi nesten halvparten av vår vannkraft skal eksporteres. Konsernsjefen i Agder Energi opplyste nylig at ytterligere 3 kabler skal prosjekteres. Når så vesentlige deler av norsk fornybar energi skal eksporteres, blir resultatet et gedigent kraftunderskudd i Norge. Dette underskuddet må dekkes dels av import av fossil energi fra EU, og dels av ustabil vindkraft fra EU og etter hvert fra Norge (i større og større grad). Det «grønne» skiftet, skal bli et «brunt» skifte. Myndighetene planlegger å gjøre den norske strømforsyningen så ubalansert at noe må gjøres for å dempe problemene for norske strømkunder.

En av Søviknes’ underordnede – Statnett-sjef Auke Lont – har nylig supplert med at endringene i norsk energipolitikk gjør det «mer krevende å drive nettet». Endringene (eksportkabler, vindkraft osv. som vi ikke trenger) vil «utfordre den stabiliteten som nordmenn hittil har kunnet nyte i kraftnettet», sa han. Stabiliteten vil forsvinne fordi «produksjonen (av strøm) går veldig opp og ned på grunn av vind og sol, i alle fall i Europa».

Altså: Når den «norske» elektrisiteten ut på 2020-tallet er blitt mikset sammen med EUs ustabile og fossile el-forsyning, har myndighetene bare en løsning: Tiltak må settes inn for at ikke alle norske forbrukere skal bruke strømmen når de faktisk trenger den. Bruker man dusjen om morgenen og lager middag om ettermiddagen skal strømmen bli så dyr at mange skal tvinges til å flytte både på dusjing, klesvask og middagslaging til mer ugunstige tidspunkter på døgnet, når strømmen måtte være billigere. Eller vil vi egentlig det?

Resultatet blir uansett en vesentlig prisstigning på strøm til norske husstander og industri, som ikke bare skal betale for målerne, men også for eksportkablene, for «effektprising» på strøm og for import av EUs strømpriser som befinner seg himmelhøyt over de norske.

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.