NY GIV FOR NORSK SATSING PÅ BIOENERGI?

NY GIV FOR NORSK SATSING PÅ BIOENERGI?

I forrige uke kom det jubelmeldinger fra norske skogeiere: Statkraft og svenske «Sødra» skal gå sammen om en storsatsning på biodrivstoff. Allerede på nyåret starter byggingen av et «demonstrasjonsanlegg» på Tofte i Hurum. Det skal stå ferdig i 2019.

Målet er å produsere «andre generasjons biodrivstoff», i motsetning til biodrivstoffet fra korn, sukker, raps og palmer. Andregenerasjons-biodrivstoff skal baseres på restavfall fra landbruk, skogbruk og næringsmiddelindustri, og også fra marine produkter som tang, alger og slam. Bakgrunnen er at Stortinget i fjor vedtok at 20 % av drivstoffet i norsk transport, skal være biodrivstoff i 2020. Stortinget ønsker å produsere 690 liter biodrivstoff allerede i 2020. Målet er å bygge 10 biodrivstoffanlegg i Norge og Sverige.

Grunnen til at det nå også er aktuelt å utnytte avfall fra skogbruket til produksjon av biodrivstoff, er at industrien har fått er viktig nytt verktøy som kan bryte ned trevirke til sukker, som igjen kan omdannes til bioetanol. Dette gjelder ei ny gruppe enszymer, og jakten på enda mer effektive enszymer fortsetter for fullt.

Hvordan alt dette utvikler seg til slutt er ikke så godt å si. Vil Statkraft og Sødra få de resultater fra prøveprosjektet de håper på, eller må de supplere produksjonen med mais, raps og sukker for å få produksjonen lønnsom?

Resultatet er dessverre ikke helt opplagt, og som en liten advarsel, legger jeg ved en artikkel av Trygve Hegnar fra i fjor om fjorårets bioenergi-fiasko.

Les Odd Handegårds gruppe her:

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.