SMÅTT OG STORT OM ENERGI

SMÅTT OG STORT OM ENERGI

Mellom alle de STORE energisakene, kommer det daglig en rekke «småsaker» som det vanligvis ikke er plass – og tid – til å kommentere. Her er likevel noen «småsaker» fra den siste uka:

STRØMBRUDD PÅ SØRLANDET: Ingen må tro at strømbruddene på Sørlandet har noe å gjøre med mye snøfall og uvær. I realiteten dreier det seg kun om dårlig vedlikehold av kabeltraseene. Nettselskapene vet nøyaktig hvor nært et tre kan stå i forhold til kablene. Og de vet nøyaktig hvilke trær som burde felles. Men de fleste nettselskaper har nedbemannet sine avdelinger for slikt vedlikehold (for å spare penger), og sjanser på at det er billigere å reparere etterpå enn å forebygge – særlig når det «bare» er strømkundene som må lide.

RØDT OM EKSPORTKABLER: Bjørnar Moxnes har tatt et tilsynelatende fornuftig initiativ i Stortinget for å få utsatt byggingen av den foreslåtte eksportkabelen til Skottland (Northconnect), altså den kabelen som ennå ikke har fått konsesjon. Etter mitt syn burde det partiet – som etter eget syn er det mest radikale på Stortinget – ha gått et skritt videre og foreslått også kabelen til England utsatt eller droppet. Og argumentene kunne ha vært flere og enda bedre. Men initiativet er bedre enn ingenting, selv om framstillingen i Klassekampen i dag tyder på at Moxnes egentlig er ute etter Ap (som ser ut til å ville støtte byggingen av Northconnect-kabelen).

SKAL OGSÅ ELBILENE FÅ SVI I OSLO? I forbindelse med at bystyret i Oslo like før jul vedtok å bygge 53 nye bomstasjoner langs Ring 2, ble det samtidig vedtatt at elbilenes fritak fra bompenger skulle fjernes. Men så viser det seg at dette ikke stemmer helt: Elbilene skal riktignok betale ei avgift, men taksten blir vesentlig lavere enn for bensinbilene. Altså fortsatt subsidiering av rikfolk.

MER BIODRIVSTOFF FRA REGJERINGEN: Med Venstre i regjeringen, blir prioriteringen av biodrivstoff i «veigående» trafikk trappet opp fra 20 % i 2020 til 40 % innblanding i 2030. Begrunnelsen er hensynet til klimaet. Men alle vet at det biodrivstoffet som brukes i Norge ikke er særlig klimavennlig, og at det er lenge til utbyggingen av det som kalles annengrenerasjons driftstoff kommer på markedet (Tofte). Mange hevder – trolig med rette – at heller ikke det nye biodrivstoffet har de planlagte klimavirkningene. – Avgående klimaminister Helgesen rakk forresten å si før han forsvant at også flytrafikken snart skal over på «elektristiet». Det skal virkelig bli artig å følge utviklingen av elektriske fly, altså av hva dette til slutt koker ned til.

STATKRAFT OG STORE DATASENTRE: Statkraft forhandler nå med flere store utenlandske selskaper, bl.a. i USA, om bygging av store «datasentre» i Norge. Den norske skatteloven er endret (datasentre skal unntas eiendomsskatt), og Statnett tilbyr stabil, norsk vannkraft som grunnlag for driften. Når Statkraft nå har fått hastverk, har det å gjøre med at selskaper som Apple, Facebook og Googles allerede er etablert i andre nordiske land – delvis ved hjelp av kraft som Norge eksporterer til Sverige og Danmark.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.