SMÅKRAFTVERK – KRAFTPRISEN I NORGE OM FÅ ÅR…….

SMÅKRAFTVERK – KRAFTPRISEN I NORGE OM FÅ ÅR…….

Det var en heftig debatt på denne FB-sida før jul om den framtidige strømprisen til norske forbrukere – når de planlagte eksportkablene kommer i drift, og den nye «effekttariffen» blir realisert. Prognosene varierte fra et par øre pr. kWt til en flerdobling (når også avgifter og nettleie tas med).

Nå sto det et interessant og relevant oppslag i bladet Nordlys i dag – denne gangen ikke om bygging av tyske vindmøller på Kvaløya, men om bygging av flere småkraftverk i Troms. Troms Kraft har tidligere fått konsesjon i det aktuelle området (Stordalen/Skognes), men ombestemte seg, og nå prøver «Småkraft» (som er heleid av det tyske fondet «Aquilla Capital») å overta deler av konsesjonen. Småkraft eier allerede flere hundre norske småkraftverk, også i Troms. Disse er i øyeblikket ikke særlig lønnsomme, men på spørsmål fra Nordlys om hvorfor Småkraft ønsker å investere 40 millioner i et nytt (ulønnsomt) småkraftverk i Troms, svarer adm. dir. Halle Aslaksen i Småkraft slik:

«Både vi og våre eiere tror på høyere kraftpriser på lang sikt. Blant annet på grunn av bygging av utenlandskabler, og innføring av CO2-avgifter i Europa».

Mer er det egentlig ikke å si om prisutviklingen på vindkraft og småkraft. Ingen av delene er lønnsomme i Norge i dag, men utbyggerne satser likevel millioner fordi de regner med at kraftprisen vil stige kraftig om få år – pga byggingen av eksportkabler som skal skaffe spekulantene det underskuddet på kraft i det norske markedet som skal bidra til å få strømprisen opp på nye høyder.

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.