EL-ARBEIDSPLASSER TIL HARDANGER?

EL-ARBEIDSPLASSER TIL HARDANGER?

Et stort oppslag i dagens nummer av Klassekampen forteller at det har vært en dramatisk nedgang I statlige arbeidsplasser i to av de tre kommunene som skal slås sammen: Det er nedgang i Odda og Jondal, men oppgang i Ullensvang – fordi det ble opprettet en avdeling i Ullensvang av Statens kartverk da kartverket overtok arbeidet med tinglysingssakene fra domstolene. Odda holdt i fjor på å miste også sykehuset, som ble berget i siste liten. Nå forsøker den nye storkommunen å få en andelen av nye offentlige arbeidsplasser – men optimismen synes begrenset.

Jeg har derfor lyst til å minne om en mulighet som opplagt burde være mulig, men som det naturligvis vil bli mobilisert mot om den blir fremmet. Saken har å gjøre med de «smarte» strømmålerne som vi har drøftet mye her – og som de fleste (med rette) ser på med meget stor skepsis. Poenger er imidlertid at det ikke bare skal installeres nye strømmålere i alle norske hytter og hus. Poenget er at hele prosessen knyttet til strømmåling, utsending av fakturaer og regulering av kraftbalansen skal SENTRALISERES TIL OSLO. Oppgaver som i dag gjøres lokalt, skal flyttes til en av de kommuner som er komplett uten egen kraftproduksjon.

Det skal etableres en sentral i Oslo som har fått navnet «Elhub» der nødvendig datautstyr vil bli plassert. De som leder arbeidet med Elhub, hevder at organisasjonen vil bli liten, under 50 ansatte. Det er et lite tall i Oslo, men et stort tall i kraftkommunene Odda og Jondal.

Forslaget er gratis både til Hardanger-kommunene og til partiene på Stortinget. Bråk vil det trolig bli, men fordelen er at de som skal tilsettes, kan «advares» om at de vil få arbeidsplass i det professor Viktor Normann nylig kalte «indrefileten» i Norge (kommentar i Dagens Næringsliv på lørdag).

Foto: Tomta til det nedlagte Smelteverket har flere muligheter – det samme har Jondal.

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.