KOMEDIE ELLER TRAGEDIE – ELLER BEGGE DELER?

KOMEDIE ELLER TRAGEDIE – ELLER BEGGE DELER?

Medlemmene på denne fb-sida har ofte uttrykt berettiget harme over norsk energipolitikk. Mange opplever det som opprørende hvordan kraftbransjen og norske kraftmyndigheter arbeider for å kvitte seg med norsk vannkraft for å få opp strømprisen i Norge, og for å bygge Norge ned med vindmøller for å kompensere for den vannkrafta som skal eksporteres. Likevel: Har ikke norsk energipolitikk også en del – rent ut sagt – komiske aspekter som norske morromenn og –kvinner egentlig burde kunne gjøre saftig narr av? Jeg hørte en liten snutt i et program på P1/NRK i høst en gang, men det er visst det hele.

Tenker man seg om, er jo det meste av energipolitikken ikke bare tragisk, men (også) ganske komisk: Myndighetenes ønske om å flytte folks strømforbruk til tidspunkter av døgnet og året når de ikke trenger strømmen eller når det blåser mye på vindmøllene i Danmark, på Jæren, på Fosen eller i Tromsø at strømmen må brukes i samme øyeblikk – ellers går den tapt. Det store paradokset er naturligvis at dersom myndighetene hadde lykkes med å få alle til å lage middag kl. 2000 om kvelden, ville belastningen på nettet bare ha forskjøvet seg noen timer – og man ville vært like langt. Lærdom: Hensikten med de smarte strømmålerne og den nye effekttariffen er ikke å fjerne effekttopper fra nettet, men å styre folks forbrukt og å heve strømprisen.

Og man kunne naturligvis gå videre: Hva om man sløyfet middagen på vanlige hverdager, og i stedet spiste middag bare i helgene – når nesten hele tjenestesektoren har fri og strømforbruket der er redusert? Kunne man ikke bruke panelovnene til oppvarming om natta, og å slå dem av om dagen? Kanskje panelovnene burde brukes mer om sommeren, og mindre om vinteren? Vindmøller langs hele norskekysten kunne markedsføres som et turisttiltak – tyske, kinesiske og danske turister ville kunne føle seg bedre hjemme i Norge. Oppsving for Hurtigruta?

Og hva med den angivelig lave strømprisen i Norge, som går ut over den stakkars kraftbransjen. Med den siste forhøyelsen til over 50 øre pr. kWh, har bransjen bare en fortjeneste på vel 1000 % – før avgiftene kommer i tillegg. Og kronargumentet: Norge bør utsette sine miljøoppgaver her hjemme og heller eksportere 60-70 TWh vannkraft til EU som dermed vil kunne bidra til at EU vil kunne kvitte seg med mye av de nesten 20.000 TWh med fossil energi som i dag brukes på kontinentet.

Jeg er naturligvis ikke i stand til å få til en god nok sarkastisk vinkling på kritikken av norsk energipolitikk – vi har jo fagfolk til slikt. Mitt høye ønske er derfor at det burde dukke opp en ny Heide Steen som kunne gjøre den jobben. Jeg har bare prøvd meg én gang med en liten video som mange har sett, men 5-6000 visninger blir ubetydelig i forhold til andre media, se likevel vedlegget.

 

Les Odd Handegårds gruppe her:

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

1 Trackback / Pingback

  1. KRISEMØTE I REGJERINGEN! – Internasjonal kraftstrateg på TV med sannheten om smartmålere, smartgriden, vindmøller, eksportkabler og klimakrisesvindelen. – SMARTSKANDALEN.INFO

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.