HVA ER DET JEG IKKE KAN FORSTÅ MED DET EUROPEISKE KRAFTMARKEDET?

HVA ER DET JEG IKKE KAN FORSTÅ MED DET EUROPEISKE KRAFTMARKEDET?

Ifølge Trond Jørgen Jørgensen er «fravær av kunnskap» det som karakteriserer mine innlegg om energi. Jeg er «veldig useriøs», og klarer ikke «å dokumentere noe som helst av» mine påstander – jeg «forstår ikke dette markedet».

Hva er det jeg ikke forstår? Jo, de eksportkablene som nå skal bygges, bygges egentlig ikke for å eksportere energi i samsvar med kablenes faktiske eksport-/importkapasitet, men for å eksportere «effekt» (reguleringskraft og balansekraft). – Nå forstår jeg selvfølgelig dette meget godt: Når vinden stilner i Tyskland som den gjorde HELT den 2014 da det ikke ble produsert en eneste kilowattime i Tyskland, så trengs det en eller annen form for erstatning. Det kan være kull, gass – eller norsk vannkraft. Men jeg forstår også at «effekt X tid» er det samme som kilowattimer og at når norske myndigheter bruker så mange milliarder på å gi EU litt «effekt» i krisesituasjoner, så er det også for å skaffe inntekter på hele pakken (effekt pluss kWh). Å tro noe annet vil være grenseløst naivt.

Inntektene fra selve strømeksporten, kan skje på to måter, dels ved salg av strøm til kontinentet der strømprisen i dag er høyere enn i Norge, og dels i Norge der to mekanismer slår ut. For det første blir det underskudd på vannkraft i Norge, og alle vet at når etterspørselen etter en vare er større enn tilbudet på en vare, så stiger prisen. Men i tillegg kommer den nye måten strømprisen skal fastsettes på – effektprising: Når norske husstander skal bruke strøm i samsvar med daglige rutiner, så blir strømmen dyrest når folk trenger den mest.

Forskjellen på Jørgensen og meg er at Jørgensen har rotet seg inn i en markedsproblematikk som ikke burde oppstått om vi hadde droppet de tre planlagte kablene, og latt strømmen bli «innelåst» i Norge. Hadde vi droppet kablene kunne vi ha brukt krafta selv til en anstendig strømpris til norske forbrukere i tillegg til rimelig kraft til norsk industri, nye norske el-baserte produkter og sikre arbeidsplasser i Norge.

I stedet skal vi altså – ifølge Jørgensen – drive veldelighet overfor søkkrike nasjoner i Vest-Europa som har ressurser til å løse sine problemer selv, i stedet for å salte verdiskapningen bort i skatteparadiser. Jeg må nesten be Jørgensen om «å løfte blikket» og sjekke «hva som skjer rundt om i verden» (og i Norge).

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.