«DEBATTEN» I NRK – EKSPORTERER VI BARE VÅRT KRAFTOVERSKUDD?
Det ble mye snakk om energipriser i «Debatten» i går kveld, særlig Marit Arnstad og Barbro Austad (LO) fikk fram at det var KABELBYGGINGEN til EU som var hovedproblemet, også for prisutviklingen på strøm. I denne omgang var det kanskje for mye forlangt at de skulle komplisere debatten med vindkraft og «smarte» strømmålere/effektprising av strøm som elementer i prisutviklingen.
Mest oppsiktsvekkende i programmet var – etter mitt syn – statsråd Søviknes og Aps Barth Eides påstand om at vi fortsatt bare skal «eksportere overskuddet» – når det nå beviselig bygges kabler som vil kunne eksportere MYE MER enn overskuddet. Hvis man bare skal eksportere overskuddet, vil jo kabelbyggingen i dag være en ny, gigantisk feilinvestering. Søviknes: «Vi eksporterer et overskudd».
I stedet for å argumentere, prøvde ACER-tilhengerne seg med gamle myter som forlengst er havnet på usannhetenes store søppelfylling: Norge har allerede lenge vært en del av EUs velfungerende (??) energimarked, vi har tjent stort på dette, vi vil tjene på å utvide samarbeidet («grønne» datalagre ble nevnt), Danmark «forsyner Norge med gratis kraft», flere kabler vil dempe problemene med framtidige «tørrår» (??), mye sol og vind i EU vil gi Norge «tilgang på masse billig kraft fra EU», lite sol og vind i EU vil forbedre eksportmarkedet for Norge og bidra til en positiv klimautvikling i verden. osv.
Professor Eivind Smith problematiserte spørsmålet om suverenitetsavståelse, og var nokså klar på at EU/ESA/RME var «dynamiske» systemer som endres over tid – har man akseptert utgangsbetingelsene, må man også akseptere de endringene som kommer etter hvert. ACER-ordningen vil gradvis bli utvidet (det jobbes allerede med ACER 2.0 ifølge Arnstad). Prinsippet er ett skritt av gangen – Smith så på det beslutningssystemet som opprettes «som en svært uheldig ordning».
Lederen av «Miljø»stiftelsen Zero, Marius Holm, har visst – av en eller annen merkelig grunn – klippekort på debattprogrammer om energi i NRK. Holm blir finansiert av deler av kraftbransjen og fungerer som en del av bransjens lobbysersjanter. Hvordan Holm kunne foretrekkes av NRK som representant for «miljøbevegelsen» er en gåte, når vi vet at de spørsmål som var diskutert har er blitt en hovedsak i Norges naturvernforbund.
Ellers fortalte en representant for Kystpartiet i Hordaland ved innledningen til møtet at Søviknes og Regjeringen ville bli politianmeldt (i dag), for sin befatning med saken. Det var også positivt at Audun Lysbakken var tilbake, slik at vi unngikk dobbeltgjengeren til Marius Holm (Kari Kaski). Og programledelsen var bedre enn vanlig – litt mindre snill med panelet.
Les Odd Handegårds gruppe her:
https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/
Vær den første til å kommentere