FORBRUKERINSPEKTØRENE UNDERSØKER DE «SMARTE» STRØMMÅLERNE

FORBRUKERINSPEKTØRENE UNDERSØKER DE «SMARTE» STRØMMÅLERNE

På denne dagen når Stortinget skal fatte vedtak om at Norge skal ta et avgjørende skritt retning av norsk medlemskap i EU – tilslutningen til den tredje energipakke (ACER) – er det kanskje litt smålig bare å kommentere et lite, men meningsløst program i NRK om “smarte” strømmålere. Men jeg lover å komme tilbake med mer informasjon om ACER, ganske snart.

Xxxxxxxxxxxxxx

I går kveld hadde «Forbrukerinspetørene» i NRK en kort gjennomgang av enkelte problemstillinger knyttet til de nye strømmålerne som mange steder er installert – mange intervjuer på gata tydet på at folk allerede hadde merket at strømregningene hadde steget ganske mye. Disse synspunktene ble avvist med to argumenter: Dels har det vært spesielt kalt i vinter (??verre enn på 50- og 60-tallet?) og dels hadde gamle strømmålere en tendens til å måle for lavt strømforbruk etter noen år. Folk har altså ofte betalt for lite for strømmen – det er de nye målerne som gir korrekt strømpris.

En underdirektør i NVE, Ove Flataker, «opplyste» dessuten at de nye strømmålerne ikke ville ta i bruk det nye tariffsystemet før i 2020-21. De prisendringene som ville komme da, vil være bagatellmessige – poenget er at tariffen bare skulle «dytte litt» på tidspunktene for vårt nåværende forbruk. Programlederne kjøpte sånn omtrentlig konklusjonen hans – noen vil få en litt høyere strømregning, mens andre faktisk vil tjene litt på endringene.

Nå viste det seg at programmet «Forbrukerinspektørene» hadde alliert seg med noe som heter «Faktisk.no» (som for all del ikke må forveksles med tidligere omtalte «Fakta.no»). Jeg vedlegger det stoffet «Faktisk.no» har produsert. I kortform «dokumenterer» «Faktisk.no» sine påstander, med å intervjue sentrale personer i de bedrifter/organisasjoner som har initiert innføring av de nye strømmålerne og som står for utbyggingen. Snakk om bukken og havresekken. Nevnte Flataker i NVE får to sider til å fortelle sine eventyr, informasjonsdirektøren i fellesorganisasjonen for norske kraftbedrifter (Energi Norge), Aslak Øverås, får nesten to sider. Resten går med til to personer i Justerverket som bekrefter at gamle «målere med dreieskive går tregere med årene», og at de nye målerne er nøyaktige.

Noen kommentar ut over dette er vel strengt tatt unødvendig. NRKs forbrukerprogram fungerer på samme måte som andre media – skjønnmalig, tåkelegging, halve sannheter og utenomsnakk. Programmet var ikke i nærheten at de egentlige begrunnelsene som ligger til grunn for «nyvinningen».

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.