Norsk energipolitikk – et folkebedrag

Redaksjonens kommentar: Med språklig akrobatikk og illusjonsmakeri kan de sikkert lure oss alle en svært kort stund, eller lure en liten andel av oss hele tiden. Hvor lettlurte og lett manipulérbare er vi, og er slike "egenskaper" i harmoni med ivaretagelse av våre egne beste kortsiktige og langsiktige interesser?

Jeg regner med at de som har fulgt med på denne FB-gruppen (Debatt om energi og klima m.m.) sånn noenlunde deler synspunkter på konsekvensene av de endringene som foregår akkurat nå i norsk energipolitikk. Eksporten av en vesentlig del av norsk vannkraft via flere nye kabler, vil føre til et norsk kraftunderskudd som må dekkes av import fra EU (elektrisitet lagd av fossil energi, ustabil vind- og solkraft fra EU og Norge).

Norsk energiforsyning tar et langt skritt bakover samtidig som energimyndighetene lanserer mange nye (dårlige) tiltak som skal begrense det planlagte el-kaoset, f.eks. en ny måte å beregne strømprisen på (effektprising) som betyr at el-prisen skal bli ekstra høy når vi trenger den mest. Norske strømkunder vil altså snart få betydelige høyere utgifter ikke bare på strøm, men også på nettleien.

Man skulle kanskje ha trodd det ville være umulig for myndighetene – nærmest i all hemmelighet – å gjennomføre en så systematisk forverring av viktige deler av de norske velferdsordningene uten at det ble en viss oppstand.

Men nei, nesten tvert om. Norske media sover, og bransjen klarer å formulere sin politikk slik at konsekvensene blir snudd på hodet i forhold til realitetene uten at noen reagerer – bortsett fra de som ser nye markeder for fortjeneste på unødvendige nye tilleggsprodukter. Jeg henviser til et grelt eksempel fra et intervju i Kraft Nytt rett etter at flere detaljer om effektprising ble framlagt på NVEs konferanse («Norges energidager») sist torsdag og fredag.

I stedet for å si det som det er, sier direktøren i NVE noe helt annet. I stedet for å si at strømprisen kommer til å bli vesentlig høyere, og i stedet for å si at folk ikke bør bruke strømmen når de trenger den, sier han at «strømregningen blir mindre hvis du unngår forbrukstopper», nettleien legges om «for at du ikke skal betale mer enn nødvendig». Du må være «bevisst», «smart» og «intelligent», er budskapet fra bransjen – og hvem vil ikke være det?

Man burde egentlig bruke sterke ord om det som skjer, bedrag eller folkebedrag kunne sikkert passe, men det hjelper trolig ikke. Svindel framstilles nærmest som fordeler, som julepresanger, bare til hygge og nytte. Man kunne naturligvis etterlyse opposisjonen på Stortinget – har vi ikke flere sosialistiske partier der? Dessverre blir det kanskje slik at de som sover tyngst ikke vil våkne før etter 2021 når effektprisingen skal iverksettes – etter de siste utsettelsene.

Odd Handegård

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

1 Trackback / Pingback

  1. Si NEI til EU’s Energiunion, smartmålerovergrepet, vindmølleraseringen av norsk natur og import av EU’s blodpriser på strøm – SMARTSKANDALEN.INFO

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.