«ALDRI ER DET BYGD MER VINDKRAFT I NORGE ENN I 2017»

«ALDRI ER DET BYGD MER VINDKRAFT I NORGE ENN I 2017»

Energidirektoratet (NVE) la nylig fram en rapport om utbyggingen av vindkraft og «småkraft» for 4. kvartal pluss en sammenfatning for året 2017 (vedlegges). Flere nettsteder tolker resultatene slik at vi bygger ut mer vindkraft enn noen gang tidligere. Ser vi nærmere på tallene, er de likevel forholdsvis beskjedne:

Ser vi på vindkraft, ble det det bygd ut 1106 gigawattimer (GWh) – det høres kanskje mye ut, men omskrevet til mer kjente forkortelser blir det «bare» 1.1 TWh ustabil vindkraft, mens vår totale produksjon av fornybar energi er på nesten 150 TWh (terrawattimer). Småkraft utgjorde tredjeparten av vindkraftutbyggingen. En av grunnene til at det har blitt en viss vekst, er at fristen for at utbygger vil få fordelene av de «grønne» sertifikatene (altså høyere strømpris til strømkundene) snart vil utløpe (hvis ikke regjeringen forlenger fristen ytterligere.

Ser vi vi på de andre tallene i rapporten, er de mer bekymringsfulle: Her framgår det at 15 vindkraftverk på i alt 5.5 TWh er under utbygging, og at 53 vindkraftverk med 10.5 TWh har fått konsesjon – uten å være bygd. I tillegg har myndighetene satt i gang prosesser med sikte på å plukke ut inntil 20 områder der det skal plasseres større vindkraftanlegg med spesielt «gunstige» vindforhold.

Skulle alt dette bli bygd ut, vil det kunne bli 90 anlegg med 25-30 TWh ustabil, kostbar og subsidiert vindkraft som norske forbrukere ikke trenger – ettersom det meste vi bruker av energi dekkes av vannkraft (og vedfyring). Store deler er av norsk natur vil bli rasert. Det er Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordland som har flest anlegg «på vent».

Vindkraftutbyggingen i Norge er blitt lurt inn bakveien: Vi trenger egentlig ikke krafta selv – men Europa trenger kraft og ønsket om å redusere klimagassutslipp på kontinentet er blitt den viktigste begrunnelsen for utbygging av vindkraft også i norsk natur. Men EU trenger selvfølgelig ikke norsk vindkraft – slik ustabil kraft har landene nok av fra før. EU er interessert i norsk vannkraft – derfor bygger Norge nå mange nye kraftkabler – ikke for å eksportere vindkraft – men for å eksportere vannkraft for å stabilisere el-forbruket i enkelte EU-land. Vindkrafta skal forbeholdes norske husstander.

Husstandenes el-forbruk i Norge har ligget på 30-40 TWh årlig. Dersom alle planlagte vind- og småkraftverk blir realisert, vil slik ustabil kraft erstatte vannkrafta hos norske husstander og bare bli supplert av fossil balansekraft fra EU. Når norske husstander om 5-6 år er blitt fratatt vannkrafta, er det nødvendig å ha planene klare – og det er myndighetene faktisk i ferd med å sørge for: Systemet med «smarte» strømmålere og en ny «effekttariff» skal sikre at norske strømkunders el-forbruk blir administrert i detalj av kraftselskapene – uten at vi riktig skjønner hva som skjer.

Dessverre har de norske miljøorganisasjonene for lengst gått på limpinnen, og SV/MDG/Sp og FrP har kapitulert som opposisjonspartier mot galskapen i Høyre og Ap.

http://webfileservice.nve.no/API/PublishedFiles/Download/201202014/2300846webfileservice.nve.no

Les Odd Handegårds gruppe her:

https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/

Felles løft til felles nytte

Om Odd Handegård 90 artikler
Født og oppvokst i Odda. Utdannet ved Universitetet i Oslo (statsvitenskap) våren 1967. Arbeidet i Oslo noen år, og ble ansatt ved Universitetet i Tromsø høsten 1971 - et år før universitetet åpnet. Jeg var det meste av tiden knyttet til fiskerifagene - fra 1985 som direktør ved Norges fiskerihøgskole. NFH ble inkorporert som en avdeling ved Universitetet i Tromsø fra og med 1988. Pensjonist fra årsskiftet 2002/2003, men jeg jobbet med andre oppgaver ved NFH ennå noen år til jeg var godt over 70. - Jeg har i hele mitt voksne liv deltatt i aktiviteter som verken har med jobb eller bokskriving å gjøre. Det gjelder både politikk (særlig på 1960- og 1970-tallet), og arbeid i frivillige organisasjoner, særlig innen idrett, osv.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.