BOOM FOR UTENLANDSKE INVERSTERINGER I NORSK VINDKRAFT
Det siste året har vi sett en skremmende utvikling når det gjelder planlegging og utbygging vindkraft, særlig langs norskekysten fra Vest-Agder helt til Finnmark. Foreløpig er bare ca. 3 TWh av denne ustabile krafta bygd ut. Men planene er enorme – med de prosjekter som har fått konsesjon og med de planene som ligger på tegnebrettet i Energidepartemenet, kan utbyggingen i teorien bli på hele 65 TWh.
Dette tallet framkommer når man summerer de prosjektene som allerede har fått konsesjon (23 TWh) de prosjektene som er til behandling (12 TWh) med de mulige prosjekter som ligger inne i det som av departementet kalles «Nasjonal ramme» (30 TWh), jfr. opplysninger fra «La naturen leve». I praksis blir nok tallet noe lavere, men utsiktene for norsk natur er lite lystelige. Bedre blir det ikke for norske husstander som skal påtvinges denne ustabile og kostbare strømmen som erstatning for den vannkrafta som skal eksporteres til EU.
Jeg legger ved et kart som viset utbygd vindkraft i Norge, søknader som ligger til behandling og søknader som er avslått. Den utbyggingen som vil bli lagt inn i «Nasjonal ramme» er foreløpig på planleggingsstadiet, men det dreier seg om inntil 20 større områder der vindkraft skal prioriteres. De er foreløpig ikke markert på kartet.
Det vrimler med utenlandske investorer som tror de kan tjene penger på norske strømkunder – i alt eier de 92 % av vindprosjektene nedenfor, om vi unntar Fosen:
Prosjektene i Tromsø er finansiert av Simens Gamesa/Siemens Project Venture – Ärtzeversorgung Westfalen-Lippe har seinere kjøpt prosjektene. Forvalteren Blackrock (amerikansk), som er deleid av det norske oljefondet, har kjøpt 100 prosent av Tellenes vindpark i Rogaland og solgt kraftproduksjonen til Google i en 12-årig avtale, den tyske finansforvalteren Luxcara kjøpte i fjor Egersund Vindpark, den franske forvalteren Ardian kjøpte 49 prosent av Finnmark Krafts vindprosjekt Hamnefjellet, Ånstadblåheia, Sørfold og Nygårdsfjellet i Nordland eies av finske Fortum, Oklaw i Selje, Hennøy/Bremanger og Bremangerl. er kjøpt av italienske Falck Renewables, Midtfjellet/Fitjar eies i stor grad av investeringsfoldet Aquila Capital, Stadtwerke München har interesser i Raskiftet (Åmot/Trysil). I tillegg eier Credit Suisse 40 % av prosjektene på Fosen gjennom Nordic Wind Power DA. For bare å nevne noe……
«La naturen leve» har regnet ut at planlagte vindparker vil dekke et «båndlagt» område på 2.000 km2 (=Vestfold fylke), et «støybelastet» område på 6.000 km2 (=Akershus fylke) og et «visuelt» område på 48.000 km2 (= størrelsen på Norges største fylke, Finnmark). – Og som sagt innledningsvis: Vi ser begynnelsen på en skremmende utvikling – hvis dette får fortsette.
Les Odd Handegårds gruppe her:
https://www.facebook.com/groups/1381924528488558/
Be the first to comment